Santana Golfcourse

Bilen stannar till på ett sopupplag, chauffören verkar inte veta vart vi ska.
Vi tar fram telefon och GPS, ute är det fortfarande mörkt, klockan är 06.54 och solen har inte en tillstymmelse att komma upp. -I think you go wrong way we said. - You have to go the other way
- Hmm he said.
En liten skylt pekar in mot en golfbana, här måste det vara. Inget är öppet, receptionen är stängd.
Mörkret är kompakt, cikadorna spelar och luften är ljummen. Men inte en människa syns till, och vi har starttid 08.00. Har vi kommit fel?
Då tänds en lampa i vad vi tror är receptionen, och vi ser en kvinna komma mot oss.
Klockan är nu 07.30, och vi börjar bli stressade. Vi ska betala, hyra utrustning, hyra golfbil, köpa vatten m.m
Allt ordnar sig inom 20 min. Men det är fortfarande mörkt ute. Vi hämtar golfbilarna och gör oss redo.

- Are you going out on 08.00? en starter kommer fram till oss.
-Yes, we are
- Ok, I will start you when the sun has rising, about 8.10 or 8.15
Vad skönt då slipper vi slå ut i mörkret. Klockan letar sig över åtta och vi provsvingar och undrar hur vi skall se bollarna.
08.15 är det dags att slå ut, nu har det ljusnats så pass att det är ok att gå. Vi får inte köra med golfbilarna på banan förrän det har torkat upp ordentligt, framemot hål 4-5.
Och där är vi iväg!
 
Santana Golfcourse ligger i Fuengirola och är en 18-håls golfbana med par 72. En parkbana ritad av Cabell B. Robinson, som karaktäriseras av sina vackra avokadoträd. Den spanska solkusten är en klassisk destination som fortfarande lockar många svenska golfturister under höst och vinter, Cost Del Sol kallas till och med för Costa Del Golf tack vare sina många golfbanor som till antalet är knappt 70 st inom bara några mils radie. Förutsättningarna med sina över 300 soldagar om året gör naturligtvis att banorna generellt sätt håller hög klass. Antalet banor ger ett mycket varierat utbud vad det gäller svårighet, terräng, lyx och priser.
Det är mycket vanligare i Spanien att man tar sig runt på banorna med golfbil. Vissa banor har inte ens golfvagnar att hyra ut utan det är golfbil eller att bära bagen som gäller. Många golfbanor är också starkt kuperade vilket gör banorna ganska tunga att gå. 
Klädkoden är lite striktare i Spanien, det är pikétröja som gäller. Du tillåts ofta inte starta i en vanlig t-shirt. Det är heller inte så vanligt att du behöver styrka ditt handicap för att tillåtas starta men ta ändå med ditt handicapbevis för säkerhets skull. Ofta är det 28 i handicap för herrar och 36 för damer som gäller. Se till att köpa tillräckligt med bollar innan rundan, det är inte tillåtet att köpa bollar av försäljare som ibland kan dyka upp på banan. Det är olagligt att köpa av dessa försäljarem och blir du påkommen så stängs du av.
 
Santanas golfbana är av mycket god kvalitet och förhållandevis platt bana.
Greenfee-avgiften varierar beroende på säsong och vardag el helg som här hemma i Sverige.
Generellt sett så är greenfeen dyrare än i Sverige, från ca 55 € och uppåt. Fairway och greenerna på Santana är mycket fina. Ruffen är inte heller lika hög och kompakt som vi är vana med hemifrån.

Banan har fin miljö och ligger vackert inramad av bergen i bakgrunden.

Varje hål är utmanande och banan har en hel del vatten och många bunkrar runt greenerna.
Hål 4, par 5 och 556 m är ett tufft hål även för den bäste golfaren.
Hål 14 inbjuder till individuell tävling i bollen att driva green, då det är en par 4 på 295 m.
Avslutningshålet 18 är en utmannde par 4, 392 m, med träd på vänster sida och vatten på hö sida. Hålet smalnar av in mot den ondulerade greenen. En svår men trevlig avslutning på rundan.

 
 
Santana golfcourse har faciliteter såsom, pro shop, Restaurang Bodega Tavern, klubbhus, uthyrning av utrustning samt golfbilar. Banan saknar driving range.
Mycket god service erbjuds under hela rundan då de kör runt med golfbil och erbjuder dryck, godis och smörgåsar. Det var för övrigt den godaste macka jag ätit, kan bero på den vackra banan, vädret och att vi hade en fantastiskt rolig dag på banan, som sedan avslutades med lunch på bodegan.

 
 
 
 Det mystiska leendet!

 
 
Kön ringlar lång inne på Nationalmuséets gårdsplan, det är många med oss som vill titta på inte bara Mona-Lisa, här finns också  "Madonnan i grottan", "Venus från Milo" och många andra historiska skatter.
Louvren byggdes som ett kungligt palats för Filip II August som en fästning att försvara västra Paris mot vikingaanfall.
Museet har öppet mellan klockan 09.00 och 18.00 alla dagar utom tisdagar och helgdagar. Första söndagen varje månad är inträdet gratis. Inträdet kostar från 6€ beroende på vilka utställningar man önskar se.
Den kända Louvrenpyramiden som pryder entrén till museet invigdes 1989. Under pyramiden ryms Napoleons hall där bl.a biljettförsäljningen håller till.

Om du vill ha så mycket information om alla skatter på Louvren så kan du låna ett Nintendo med hörlurar, där en guide berättar om föremålen.
http://www.louvre.fr/en/audio-guide

Mona Lisa
Leonardo Da Vinci som målat tavlan fick beställningen 1503 av den förmögne köpmannen Francesco del Giocondo. Det sägs att Mona Lisa är hustrun till Francesco. Hon hette Lisa och Mona Lisa sägs betyda Hennes nåd. 1506 blev tavlan klar. 

Mona Lisa har varit stationerad på flera ställen under årens lopp. Den har varit på Louvren flera vändor men flertalet gånger har tavlan flyttas pga krig. Den 21 aug 2011 stals även tavlan från Louvren. Till och med konstnären Pablo Picasso förhördes om stölden men släpptes. 2 år senare kom Mona Lisa tillbaka, det var en anställd som tagit den och haft den gömd i sin lägenhet. Idag är målningen skyddad av pansarglas då den utsatts tidigare både för stöld och förstörelse bl.a syraatack.

Om du besöker Louvren så bestäm dig för vad som du tycker är mest intressant att se, för du kommer inte att orka se allt.


Hitta hit
Om du kommer med metron så ligger metro-stationen Palais Royal-Musée du Louvren nära.En dag i Paris!

Croissanten frasar ljuvligt och kaffet ryker hett, ostarna har perfekt konsistens och apelsinjuicen är nypressad.
Vi trängs med övriga hotellgäster i det lilla källarvalvet på Grand Hotel Saint Michael, men frukosten är riktigt god. Ett sällskap pratar danska, några är svenskar och en och annan fransman intar sin frukost och planerar dagen. Solen lyser varmt ute och vi flanerar runt i staden.
Ostron erbjuds i olika prisklasser, fransmännen diskuterar högljutt och gestikulerar mellan intaget av ostron och champagne. Någon är inte nöjd, skickar in sin tallrik och får en ny korg med ostron. Kyparen väntar otåligt, mannen smakar, smakar och tillslut så ler han och alla skrattar.
Många viker av mot eiffeltornet, men idag passerar vi bara och fortsätter utefter floden Seine. Lunchbåtarna lägger ut med full servering, joggarna är många och försäljarna trägna. Att flanera i Paris är fantastiskt trevligt. Det är så mycket att se och uppleva, en perfekt stad för den som gillar att promenera.
Vi slinker i på ett Brasseri för en lunch, och tittar på alla människor som strosar runt på gatan utanför.
-Vad kommer du ifrån, frågar tjejen bakom mig i toalettkön.
-Sverige, svarar jag, och du då?
- Jag kommer från härifrån, men jag bor i södra Frankrike, har du varit där? -Annars måste du åka dit, det är såå mycket bättre än Paris. -Luften, solen , maten ja allt är bättre! -Men Paris är coolt säger hon.
Hm, det låter som södra Frankrike bör få ett besök.
Vi strosar vidar mot paradgatan Champs Elysees, stannar till och tar ett glas champagne.
Denna gata är som i alla storstäder likt Karl-Johan, Stureplan, Ramblas etc. Dyrt, turistiskt, trångt, men visst vill jag se triumfbågen.
Triumfbågen, Arc de Triomphe (de l'Étoile), är en monumental valvbåge med anor från det romerska riket.
Den är 50 meter hög, 45 meter bred och har 284vtrappsteg.
Napoleon  var den som bestämde att byggnaden skulle uppföras till minne av segern vid Austerliz. Men hans makt tog slut innan Triumfbågen var färdigbyggd. Därför dröjde det ända till 1836 innan byggnaden stod klar. Den invigdes 29 juli 1836.
Under triumfbågen finns den okända soldatens grav som symboliserar alla dem som stupade under första och andra världskriget. Varje år den 11 november på Stilleståndsdagen (tillägnad vapenstilleståndet 1918) lägger Frankrikes president en krans på graven. Ovanpå graven brinner också den sk. Flame of Remembrance.