Madagaskar en resa att minnas! Del 2.

Vi vaknar till en fanstastisk morgon med solen lysande på klarblå himmel. Vi är först på plats för frukost men personalen är redo. Dom vet att vi skall på utfärd. Frukosten är a´la carte och först kommer färsk frukt och kaffe eller the. Sedan fylls frukosten på vartefter med rostat bröd, ägg i den form man önskar, pannkakor, croissanter m.m. Ingen behöver gå hungrig härifrån.
Efter frukost packar vi vårsnorklingsutrustning och blir upphämtad med båt och transporterad till Nosy Be där utfärden utgår från.
Vi träffar vår guide och får kliva på båten. Vår guide (som jag tyvärr glömt namnet på) berättar för oss om det marina livet i havet runt Madagaskar. Han berättar också att egentligen är säsongen för valhaj över men om vi har tur så kan vi få se dem. Dom sågs nämligen senast för två dagar sedan. Han berättar vidare om att vi ska hålla utkik efter fåglar som flyger nära vattenytan. Valhajen filtrerar zooplankton vid ytan som mestadels består av hoppkräftor och fiskägg. Ibland ingår mindre eller större fiskar också i födan så därav finns ofta stim av fiskar som fåglarna vill ta runt ikring valhajen. Vi får tydliga instruktioner om vad vi ska göra OM vi kommer nära en valhaj. Allt går då väldigt snabbt och man får hoppa i från båten på kaptenens kommando. Sedan simma med hajen och absolut inte ta på den.
Det är med spänd förväntan vi åker ut på havet och spanar efter fåglar. Det går nog en timme innan vår guide börjar peka åt kaptenen och skiker shark. På det kommandot vet vi att det är dags att sätta på snokel och simfötter och lyssna på kaptenen.
-Akta er för propellrarna när ni dyker i säger kaptenen. Och så kommer signalen.
-Go,go,go!!!
Wow, så nervöst men så häftigt!!
Sedan kör vi hela förmiddagen och hittar 7-8 valhajar att få simma med. Vilken fantastisk upplevelse att simma så nära denna enorma haj. Att det sedan kom delfiner och rockor blev en extra bonus.När vi börjar bli hungriga styr vi mot ön Nosy Irinja som är en sagolikt vacker paradisö med turkost vatten och kritvita stränder. Havet är så varmt att det inte svalkar det minsta och vi måste söka skugga när vi kommer iland.
Lunchen som intas under palmerna i skuggan har tillagas i den närliggande byn som också säljer hantverk och vackra textilier.
Vi tar en promenad till byn för att ta en titt. Men promenaden är het och ett dopp, eller flera rättare sagt blir mycket aktuellt. 
Vi konstaterar att denna utfärd nog är en av de bästa vi varit på. Speciellt att få simma med valhajar, en upplevelse som var långt över förväntan.
Ett par timmars båtresa tillbaka till Nosy Be och sedan 25 min till vår ö och vi kliver iland trötta och svettiga lagom till en dusch och sedan middag. 
Vi njuter av den vackra solnedgången och en utsökt middag, sedan drar vi oss tillbaka. I morgon är det nyårsafton.
To be continue.....
Kommentarer

Kom ihåg


Trackback