Madagaskar en resa att minnas! Del 1.

 
 
Madagaskar, att smaka på ordet Madagaskar är bara det annorlunda. Filmen har man ju sett men så mycket mer visste inte vi om detta land, eller den åttonde kontinenten som den också kallas.
Inte heller känner vi någon som varit där, och ändå finns nyfikenheten på vad denna världens 4:e största ö har att erbjuda.
Samtidigt är det några frågetecken att komma över innan man beslutar sig för en resa hit. Det politiska läget är oroligt, speciellt i huvudstaden Antananarivo: Förekomsten av böld och lungpest och malaria är andra frågetecken. Att som turist få pest är väldigt liten och oroligheterna i huvudstaden kan man undvika med lite försiktighet. Malariarisken går ju också att minska med att äta malariaprofylax, vilket vi tyvärr troligt fick en bitter eftersmak utav. Mer om det senare.
När vi väl beslutat att resa till Madagaskar vände vi oss "som vanligt" till Martina på Limetravel. Hon fick skräddarsy en resa åt oss där vi valde på att se den södra eller norra ön. Vi valde att se huvudstaden och den norra delen då vi ville undvika allt för många inrikesflyg då vår resa var 14 dagar.
Det är svårt att beskriva med ord men landet annorlunda och ändå inte, är en förklaring till detta fantastiska land.
Vår resa startade med Air France på Arlanda med ett kvällsflyg för att sedan stanna på Charles de Gaulle över natten. Planet flög sedan direkt till Antananarivo från Paris med en flygtid på omkring 11 timmar.
När vi landar i "Tana" är det sent på kvällen. Förvånad över en behaglig värme, ca 25 grader föröker vi skynda oss till kön för visum. Detta skulle visa sig vara en mycket långdragen process. Ifyllande av papper som var svårbegripliga, sedan köa igen för passkontroll. Lika långdragen den också. Men sedan skumtade vi skylten "Welcome to Madagaskar" och vi känner ÄNTLIGEN!
Vi möts av vår chaufför som frågar om vi behöver växla pengar, vilket vi gör. Landets valuta kan inte växlas i Sverige.
Sedan är vi redo för en natt i "Tana" på ett hotell endast 5 minuter från flygplatsen eftersom vi skall vidare redan nästa dag till Nosy Be.
Landet är stort, mycket stort och det bästa sättet att resa i landet är att ta sig med inrikesflyg då vägarna är dåliga, med våra mått mätt så är dom mycket dåliga. Asfalt finns i mycket liten utsträckning. När regnet kommer så blir vägarna gropiga och en resa på 1 km kan ta  30 minuter. En sak som man får vänja sig med på Madagaskar är "Mora Mora" vilket betyder sakta, sakta. 
Detta gäller tydligen för inrikesflygen också. Det är inte alls säkert att planet går i tid eller ens över huvud taget den dagen. När vi checkat in så ser vi att tre plan skall avgå denna dag. Det sägs att vårt plan kommer att gå i tid.
Vilket det så klart inte gör. Men vad är 30 minuter fördröjning mot 7 timmar som för familjen bredvid oss i väntsalen.
Nosy Be är nog den minsta flygplats vi besökt. Då räknar vi inte in Denis Island på Seychellerna eftersom det bara är en landningsbana med lounge. Nosy Be välkommnar oss med en enorm hetta, inte alls som den "svenska" sommarvärmen i Antananarivo utan riktig hetta. Svetten sprutar när vi väntar på våra väskor vid det enda bagagebanden på denna flygplats. Aircondition existerar inte, endast några fläktar i taket vilket vi får vänja oss med skall det visa sig.
Nu visar det sig att det enda bagagebandet är ur funktion och väskorna levereras för hand via dörren ut till landningsbanan. Det gick ändå ganska fort att få våra väskor. Vi behöver inte leta länge innan vi ser skylten med vårt namn.
Chaufförerna visar sig i alla fall att alltid vara punktliga med tiden. Vi skall åka till vårt andra hotellstopp Manga Soa Lodge som ligger ca. 5 min från flygplatsen på Nosy Be. Det visar sig att det tar 25 minuter att åka bil eftersom vägen inte är den bästa.
Manga Soa Lodge, nu börjar semestern. Här tillbringas två nätter innan vi byter hotell. Här består dagarna av relax god mat och dryck.
Vi får ett varmt välkomnande med iskall dryck och våta handdukar när vi anländer.
Vädret varierar fort på Madagaskar, och för första gången bevittnar vi två regnbågar på samma gång.
På madagaskar är oftast hotellen små. Det finns några större resorter såklart även här men oftast  är det små familjära hotell/lodger. 
Det är underbart vackert på Madagaskar, grönt och frodigt. Men värmen eller snarare hettan är tryckande och har vi lite svårt att hantera detta. Det finns ingen ac på rummet, men en takfläkt sitter på insidan av myggnätet och det hjälper till viss del. Eftersom det finns malariamyggor här så bäddas sängarna in i myggnät och sprayas varje kväll. Fläkten gör att det går att sova men man svettas ändå väldigt mycket.
Efter en slappardag vid poolen och en fantastiskt god middag är det dags att sova för att nästa dag ta oss vidare till en av öarna i skärgården; Nosy Komba där vi kommer att bo följande 6 nätter.
Vår chaufför är punktlig som vanligt och kör oss den skumpiga vägen tillbaka och förbi flygplatsen. vi ska till hamnen där vi blir hämtad med båt av vårt nästa hotell, Tsara Komba Lodge. När vi passerat flygplatsen så börjar asfalten, så en lite behagligare resa genom byn Helle Ville.
 
Väl framme i hamnen följer vår chaufför med oss för att vänta in båten. Han lämnar oss aldig ur sikte men vi känner oss ändå trygga trots myllret i hamnen. Madagaskar är ju ett av världens fattigaste länder, men trots det är det ett mycket vänligt folk och här på Nosy Be är fattigdomen inte lika utbredd som i huvudstaden och landsbygden. Just här är inte tiggeriet lika utbrett, men så fort en väska skall bäras så flockas män runt dig och vill hjälpa till mot lite dricks såklart. Så håll hårt i väskan om du saknar dricks, och tacka vänligt nej till hjälpen. Då låter dom din väska vara. Kvinnor har med sig bakverk och mat som säljs i hamnen och på båtarna. Just idag ligger ett stort kryssningsfartyg på plats utanför hamnen och turisterna ökar något. Annars är det endast lokalbefolkningen, vi och några få turister till som väntar på båt. 
Vår båt är hotellets egna båt och det är bara vi som skall med. Punktligt lägger båten till och det skall bli skönt med en svalkande bris. Vattenflaskorna som chauffören bjöd på är nu slut, men det finns nya på båten. Båturen till ön Tsara Komba tar ca. 20 minuter, och väl framme möts vi av ett välkomnande som om vi vore kungligheter. Personalen står på stranden och vinkar välkomnande och hjälper oss in till land där kall dryck och våta svalkande handdukar väntar.
På Tsara Komba Lodge finns det endast 8 lodger och så klart blir stämningen därefter. Lyxigt familjär och ett underbart lugn ligger i luften. Vi får en villa på 120 kvm med två sovrum så vi behöver inte trängas (=. Men innan rummet är klar så får vi en genomgång av hotellet av kvinnan som är chef över hotellet. Hon utstrålar en värme och genorisitet och får oss att känna oss som hemma redan efter några minuter.
Restaurangen och lobbyn ligger med en fantastisk utsikt som inte går att se sig mätt på. Medan vi väntar på rummet börjar det dra ihop sig till lunch och vi bestämmer oss för att äta. Maten på Tsara Komba är ett helt kapitel för sig.
Deras kock är från byn men har utbildats på en Michelinrestaurang i Frankrike vilket säger allt.
Mätta och belåtna efter en trerätters lunch får vi då äntligen tillgång till vårt rum. Sedan svidar vi om till badkläder och tar ett bad i det ljumma vattnet innan det är dags för middag.
Vår Lodge.
Utsikt från lodgen.

På hotellet ingår helpension och middagen serveras när gästerna önskar, någon gång mellan 19.30-22.00. Man börjar med en fördrink i lobbyn/restaurangen runt 19.00-19.30, och tittar på solnedgången (valfritt så klart). Lobbyn är för övrigt enda stället som har wi-fi och bäst ju färre som använder det.
Efter en lika utsökt middag är det dags att dra sig tillbaka för en natts sömn. Nästa dag börjar tidig med utflykt med förhoppning om att få simma med valhajar.
To be continue.......... Kommentarer

Kom ihåg


Trackback