En dag i Paris!

Croissanten frasar ljuvligt och kaffet ryker hett, ostarna har perfekt konsistens och apelsinjuicen är nypressad.
Vi trängs med övriga hotellgäster i det lilla källarvalvet på Grand Hotel Saint Michael, men frukosten är riktigt god. Ett sällskap pratar danska, några är svenskar och en och annan fransman intar sin frukost och planerar dagen. Solen lyser varmt ute och vi flanerar runt i staden.
Ostron erbjuds i olika prisklasser, fransmännen diskuterar högljutt och gestikulerar mellan intaget av ostron och champagne. Någon är inte nöjd, skickar in sin tallrik och får en ny korg med ostron. Kyparen väntar otåligt, mannen smakar, smakar och tillslut så ler han och alla skrattar.
Många viker av mot eiffeltornet, men idag passerar vi bara och fortsätter utefter floden Seine. Lunchbåtarna lägger ut med full servering, joggarna är många och försäljarna trägna. Att flanera i Paris är fantastiskt trevligt. Det är så mycket att se och uppleva, en perfekt stad för den som gillar att promenera.
Vi slinker i på ett Brasseri för en lunch, och tittar på alla människor som strosar runt på gatan utanför.
-Vad kommer du ifrån, frågar tjejen bakom mig i toalettkön.
-Sverige, svarar jag, och du då?
- Jag kommer från härifrån, men jag bor i södra Frankrike, har du varit där? -Annars måste du åka dit, det är såå mycket bättre än Paris. -Luften, solen , maten ja allt är bättre! -Men Paris är coolt säger hon.
Hm, det låter som södra Frankrike bör få ett besök.
Vi strosar vidar mot paradgatan Champs Elysees, stannar till och tar ett glas champagne.
Denna gata är som i alla storstäder likt Karl-Johan, Stureplan, Ramblas etc. Dyrt, turistiskt, trångt, men visst vill jag se triumfbågen.
Triumfbågen, Arc de Triomphe (de l'Étoile), är en monumental valvbåge med anor från det romerska riket.
Den är 50 meter hög, 45 meter bred och har 284vtrappsteg.
Napoleon  var den som bestämde att byggnaden skulle uppföras till minne av segern vid Austerliz. Men hans makt tog slut innan Triumfbågen var färdigbyggd. Därför dröjde det ända till 1836 innan byggnaden stod klar. Den invigdes 29 juli 1836.
Under triumfbågen finns den okända soldatens grav som symboliserar alla dem som stupade under första och andra världskriget. Varje år den 11 november på Stilleståndsdagen (tillägnad vapenstilleståndet 1918) lägger Frankrikes president en krans på graven. Ovanpå graven brinner också den sk. Flame of Remembrance.Kommentarer

Jag har bara varit i Paris en enda gång, men planerar att åka dit nästa sommar när min kompis gifter sig. Bröllop i Paris, kan det bli mer romantiskt!?

Svar: Hej Resfredag!Oh vad romantiskt verkligen!! Riktigt härligt för dig att se fram emot!
Travelmania


Kom ihåg


Trackback